Mikaela Bäck

Jag blir kvar i Oz
 
Ovan, bilder från Vapionas häromveckan. Minns inte riktigt varför vi var så uppklädda men jag gillar det.
 
 
 
Jag mår så himla bra just nu och livet är snällt mot mig. Examen närmar sig, lillasyster och pappa kommer över snart, om mindre än en månad åker jag och Brett till Sverige och Europa i 6 veckor. Under förra veckan tog jag beslutet att stanna kvar i Australien ett tag till och ska därför ansöka om ett post grad visa. Jag trivs så bra här just nu, är glad och älskar livet här så jag är inte riktigt redo att flytta tillbaka till Europa än. Så småningom kommer jag, men inte just nu. Givetvis saknar jag familj, mormor och farfar något otroligt! Planerar dock att förhoppningsvis inte låta det gå så långt igen tills jag kommer hem på besök.
 
Ett Post Grad Visa (klassen jag söker) gäller i cirka 2-3 år, min plan är att hitta ett heltidsjobb någonstans i Oz och spara ihop lite pengar innan jag studerar vidare i Europa i framtiden. Enda jobbiga med detta beslut är att det här med visum i Australien är inte roligt alls. I ett försök att förklara min situation hyffsat lätt satte jag ihop det här:
 
Mitt studentvisum går ut den 23e Augusti när jag är i Sverige. Jag kan endast ansöka om Post Grad Visa när jag befinner min INOM Australien. Jag behöver alltså komma hit på ett annat visum. Jag har två val: turistvisum som är gratis eller Working Holiday Visa (ca $400). Såfort jag landat här och har min papper redo (som jag förbereder nu) kan jag ansöka om Post Grad visa. Det dumma är att såfort ansökan är inne hamnar man på ett så kallad Bridging Visa (BV). Under ett BV gäller reglerna för visumet man var på när man ansökte. Om jag ansöker på ett turistvisum som är gratis får jag alltså inte jobba. Betalar jag $400 för ett Working Holiday får jag jobba hur många timmar jag vill, dock bara vara anställd hos samma företag i max 6månader. Det har tidigare tagit upp till 12månader att få ett Post Grad Visa godkänt (under tiden är jag på Bridging). Dock har det blivit snabbare och för min norska vän tog det bara 2 månader. 75% av alla ansökningar får beslut inom 75 dagar.
 
Ser ni mitt dilemma? 2 månader utan jobb är okej och jag sparar $400. MEN, tänk om det tar 12mån, jobbigt att va den typ 5%. Av den anledningen lutar jag nu mot att hellre betala 2500kr extra. Då kan jag söka jobb och börja jobba och sålänge det inte tar dom mer än 6månader att godkänna den kan jag vara kvar på företaget. 
Visum
Lite fler bilder från cykelloppet
 
 
Jag har äntligen tagit tag i att kontakta en immigrationsadvokat som ska hjälpa mig med alla en miljon frågor. Jag har (läs hade) ett humm om hur jag kan/ska gå till väga men innan jag slösar all tid och pengar vill jag vara säker på att jag gör det rätt och vet alla alternativ, därav att jag sökt efter professionell hjälp. Såå, jag hade skrivit ett inlägg i förväg, innan mötet. Rätt så glatt och med förhoppningar. Just nu mår jag totala motsatsen och fann mig själv googla masterutbildningar i Lund och ville gråta. Okej jag grät faktiskt. Jag ska klura ut något men just nu känner jag mig så vilsen och vet inte vad jag vill.
 
Australien har gjort det svårare att stanna för speciellt unga studenter. De vill utbilda oss men sedan ser de gärna att vi åker hem. Förståeligt från deras perspektiv då de tjänar enorma pengar på detta. Mitt problem är att jag vill inte tillbaka till Sverige, alls. Enligt advokaten jag gick till hade jag två val.
 
1). SOL (Skilled Occupation List). Som sagt är inte min utbildning på denna alls utan det enda rimliga som jag finner nogorlunda intressant är Secondary School Teacher (högstadielärare typ). Just nu är detta en ett årig utbildning men kommer ändrar till två år när det är dags för mig att börja. Mitt dilemma här är okej, säg att jag läser detta och betalar ca 350-400 000kr, klarar av alla andra kriterier och har tillräckligt med jobbtimmar bakom mig och ett jobberbjudande. Då kan Australien ändå säga, 'nej vet du vad våra nummer är fyllda vi behöver inte fler lärare just nu'. Jahopp? Och vad ska jag med en Australsk lärarutbildning till i Sveirge? Eller ännu värre så kan lärare tas bort fron SOL listan då den uppdateras varje år och då kan jag inte ens skicka in en intressa ansökan om permanent skilled visa. FML.
 
2). Sponsrat visum. Han rekommenderade detta. Även detta visum gäller bara vissa yrken men listan är betydligt längre. Det gäller dock att vara optimistisk över att det finns en själ därute som vill rekommendera mig till Australien och betala en viss summa för att jag ska få jobba hos det företaget. Mitt största problem här: jag är 21år och har pluggat hela mitt liv och bara jobbat lite extra under studierna= jag har ingen jobberfarehet. Visumet är för 4 år men efter två kan man ansöka om permanent residency. 
 
3) mitt egna alternativ. Gå på postgrad visa och hoppas på det bästa, att jag hittar någon att ansöka om partnervisum med? Känns lite halv risky.
 
Och mitt i allt känner jag bara såhär: är det värt det?! Fine lärare kan jag tänka mig men vad om de tar bort det yrket då? Då har jag slösat 2år och 400 000kr. Vill jag leta nytt jobb och försöka mig på ett sponsored visa? Betyder det att jag kommer lägga 3-4år på ett jobb som jag inte annars hade velat göra? Och hur ska jag få detta jobbet?? Eller borde jag flytta hem och läsa en master gratis inom det jag brinner för. Dessutom är det mer jobb inom området i Europa. Just nu orkar jag inte ta beslut eller fundera. Jag har tre uppsatser att skriva. Peace out.