Mikaela Bäck

Samtala om sexuella övergrepp

Vanligtvis föredrar jag att ha musik i hörlurarna men under flygresan till Zürich hade jag lyssnat sönder mina spellistor och satte på yoga_girl's senaste podcast. Inom några minuter satt jag med tårar i ögonen och en klump i bröstet, har ni inte lyssnat på den så gå in på podcasts appen nu. I detta avsnitt pratade hon med Thordis Elva, överlevare av våldtäckt och en fantastisk kvinna som jobbar med hur vi definerar och pratar om våldtäkter. Tillsammans med mannen som våldtog henne har hon nu skrivit både en bok och gjort ett TedTalk.

 
Precis som dom säger i podden så ser många precis som jag sexuella övergrepp som ett distant problem, det sker inte här och inte nu. Men fakta säger att 70% (!!!) av kvinnor i västvärlden kommer falla offer under sin livstid. Och chansen att som offer vinna i rätten är lika stor i Sverige som i Kambodja.. 
 
In oss lyssna på den för detta måste pratas mer om i samhället. Hur offren får skulden (framförallt kvinnor) och hur vi uppmanas vara försiktiga medan killar knappt tänker på säkerhetsåtgärden för att inte bli våldtagna. Jag vet själv hur jag är när jag reser och även hemma, gå inte ut för sent själv, meddela vänner när du är på dejt, lämna inte drinkar obemannade och täck gärna flaskor med tummen, klä dig inte för utmanande. Listan är oändlig! OCH DET ÄR SÅ FEL. Hur jobbig denna pid än var att lyssna på så fick jag mig en riktig tankeställare kring detta ämne. Så in och lyssna!
 
 
Anonym

http://www.idrottsbrevet.se/

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress