Mikaela Bäck

Fråga
Jag har en fråga, jag funderar mycket på att åka till antingen Brisbane eller Gold Coast eller Sydney och plugga i tre år. Men funderar lite på det med ungefär hur stor budget man behöver skulle du säga? Om man räknar med CSN.
 
Budgetfrågor är alltid svåra för alla är olika med utgifter, vad man lägger pengar på och vad man sparar på etc. Boende kostnade skiljer sig också, från va djag har hört av vänner är till exempel Sydney mycket dyrare att bo i än GC och Brisbane. Men här kommer mina kostnader och min budget.
 
Jag ansöker alltid om fullt CSN, merkostnadslån etc. Det innebär att jag denna termin har fått totalt 147 592kr. Ca 75 000 av denna summa gick direkt till skolkostnader och resterande har delats ut per månad. Som ni förstår blir detta ett väldigt stort studielån snabbt och det är framförallt därför jag har valt att jobba under mina studier också.
 
20h i veckan av jobb ger mig cirka $900 per 2veckor (här får man betalt varannan vecka, så vi räknar på det för att göra det lättast).
Hyra: -$300 (vanligtvis är hyra något högre här)
Bensin: -$150
El, vatten och internet: -$50
Resterande av lönen går till mat, tågkort, betala simkort till mobilen etc. Småkostnader man inte alltid tänker på.
 
Jag skulle säga att utöver skolavgiften så gör jag av med min lön varje månad, så ca $1600-1800 (10 000-12 000). Men nu kan jag inte heller påstå att jag lever speciellt snålt. Jag shoppar inte om inte nödvändigt men majoriteten av mina pengar läggs på mat och resor så det kan man spara på. Dock känner jag inget behov av att leva snålare eftersom jag inte rör mina csn pengar, utan dom spar jag för att betala tillbaka i framtiden.
 
Jag hoppas det ger lite klartecken på din fråga. Räkna med en hyra på ca $350-450 per 2v, och sen lägga till el, internet, vatten etc. Men runt 8000-12 000kr per månad inkl hyra beroende på hur du sparar och vad du spenderar på.
 
Sunny Days
Min to go to frulle när jag är sugen på något smaskigt men ändå hälsosamt. Å dessutom inte har tid eller ork att stå och laga något. Fullkornsbröd med jordnötssmör på och mango, Perfekta sommarmålet och ger mig en glad start på dagen.
Jag kunde inte bestämma mig för vad jag ville ha och tänkte att nä jag behöve rinte bestämma mig, resultatet: är inne på tredje raka dagen med thairester
 
Under veckan har jag faktiskt bara atgit det lungt och legat och solat. Har inte ens orkat ta mig till stranden utan lägger mig på garageuppfarten med min stora strandhandduk och bildar en liten oas med kuddar, böcker, podcasts etc. Är faktiskt ingen jätte podcast-fan. Men. Jag älskar Yoga Girl aka Rachel Bråthén (lärde mig att hennes namn är Rakel och inte Rachel med engelskt uttal). Hon känns som en såan jordnära och härlig människa och hennes texter är fantastsiska, långa som små. Hurosm lyssnade jag på värvet avsnittet med henne och kände att just då va livet rätt bra här i solen. Nu blire till jobbet så vi hörs, ciao.
 
Sunny days
 
Måndagen var min lediga dag efter helgens jobbande, men det blev inte riktigt sänglatandes för min del iallafall. Utan Brett kom med ett förslag jag inte kunde motstå, på förmiddagen åkte jag med han till jobbet som var söder om Gold Coast och när det sedan var klart åkte vi till Cabarita. Min absoluta favoritstrand i hela Australien än så länge och jag vet exakt vart vi ska för att ha en strand nästan helt för oss själva. Efter någon timma i solen åkte vi upp på "berget" och åt sushi med havet som utflykt. Helt okej måndag eller vad säger ni?
 
Min tisdag var inte mycket sämre, mötte upp tjejerna (Nina, Camilla och Emma) i Tallebudgera och spenderade först förmiddagen på stranden och sen efter en lunch i Burleigh blev det poolhäng i några timmar hos Nina. Det är tufft studentlivet här i Australien..
 
Va skönt att ladda batterierna i två dagar. Strand och sol gör mig så himla avslappnad och jag njuter verkligen. Brännan man får på köpet klagar jag inte heller på.