Mikaela Bäck

Krämig Avo-pesto pasta
Jag och Simon har gått runt och kollat lägenheter i 3h idag. Smart nog gick vi mitt på dagen när det var som varmast. Vi letar efter någon annanstans att bo och kan ha hittat ett ställe. Den lägenheten skulle bli leidg om en månad först vilken funkar för oss både, Priset var bra och det såg mysigt ut utifrån men vi har inte sett hur själva lägenheten ser ut än. Vi ska kolla vidare och se vad vi finner. Hittar vi inget bättre än det ska vi be att få kolla på den och eventuellt paxa lägenheten. De flesta ställena hade ingenting ledigt just nu, jag tror att det kan bero pga att det är lov nu och att de hyr ut de flesta lägenheter som "semesterrum". Vi får gå en runda till efter lovet. Vi vill bo någonstans i Surfers eller Broadbeach.
 
Efter den promenaden och 4h jobb var jag ibehov av att äta pasta. Jag trodde att det skulle vara svårt att få till den där krämigheten jag älskar med pasta rätter utan grädde. Vilket egentligen är enda anledningen till att jag använt grädde när jag lagat de innan. Helt fel. Och ni vet den där äckligt mätta känslan man oftast får efter? Den slapp jag helt med detta recept. Använde dessutom glutenfri pasta för min mage reagerar rätt kraftigt på gluten har jag upptäckt. Nu låter det som att jag inte kan äta någonting alls hah. Jag kan äta gluten! Men att välja glutenfritt är ett lätt sätt för mig att inte få en mage som ser gravid ut efter att ha ätit.
 
OBS! Detta recept skulle bli ännu bättre med lite chili i så testa ha i det. Ska jag göra nästa gång.
 
Ingredienser (ca 2 portioner)
 
Glutenfri pasta
3msk olja (använde raps)
5 champinjoner
3/4 av ett broccolihuvud
Baby spenat (så mycket ni önskar)
1/3 burk linser
5-7 stora matskedar pesto
2tsk vitlök alt 2 klyftor
1 näve valnötter
1 msk färsk persilja
2 nävar cashewnötter (blötlagda i minst 2h)
1dl kokosmjölk
1 avokado
 
Gör så här
 
Blötlägg cashewnötterna.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Hacka och stek champinjonerna och broccolin i oljan tills de har mjuknat.
Stavmixa cashewnötterna, vitlök, pesto, koksmjölk och avokado tills det är en jämn smet. Ha i mer kokosmjölk om en lösare konsistens önskas.
Blanda såsen med pastan, champinjonerna, broccolin, linserna och färsk babyspenat i en kastrull och värm upp i några minuter.  
Toppa pasta rätten med hackade valnötter och färsk persilja.
Ett par omgångar av denna rätt och min kropp mådde bra och hade energi igen.
Kale & Pesto Bröd
Blev nattbak ikväll, inget går upp mot nybakat bröd. Är nog min absoluta favorit. Eftersom de enligt min smak inte bakar bra bröd här får jag ta saken i egna händer. Dett var lätt att göra men receptet är långt ifrån perfekt än. Finns en hel del att förbättre innan det hamnar här. Bilder kan ni få iallafall. 
Använde mig av röd kale, därför den är lite röd-/brunare
 Kale och pestoröran. Så god! Kommer göras igen, har en känsla av att den kan bli väldigt god med pasta och champinjoner.
Knepet för att få en saftig deg både, speciellt vid bullbak är: Knåda knappt och se sedan till att inte använda för mycket mjöl, degen ska klibba. Använd degskrapa eller stekspade för att få loss den från bakbordet.
 
 
Tystnad
Jag hade brödet på jäsning när jag såg ljuset brinna precis som vanligt. I det ögonblicket kände jag att jag behövde sitta i några minuter och bara göra ingenting annat än att titta på det och landa lite med allt. Varva ner kroppen och hjärnan och bara vara här och nu med mig själv och inte tänka på något annat än mina känslor och mitt välmående. Jag släckte alla lampor, satte ljuset på bordet, satte på lugn musik för att varva ner och kunde fortfarande höra vågorna från havet. Jag grät. Jag bara grät i några minuter. Inte för att jag var ledsen utan tårarna bara kom. Som en reaktion på att jag inte har suttit ner och bara känt och tagit in allt på månader. Det var alla känslor i de tårarna. Glädje, sorg, kärlek, saknad,tacksamhet, ensamhet och en känsla av att höra hemma.
 
Känslan jag har nu efteråt kan jag inte riktigt beskriva. Det är ett sådant lugn och en lättnad, en tystnad inom mig. Jag är tillbaka i mig som att jag avgiftat och rensat kroppen från stress och annat. Samhället vi byggt upp är ett påhitt, något som fungerar och är effektivt. Vi vill ha det för vi kan inte tänka oss att leva utan det. Vad vi inte inser är den lilla stress som hela tiden byggs på och på och på. Vi lär oss vikten av att tjäna pengar och hur vi snabbast tjänar dom. Allting ska vara så effektivt som möjligt. Vi ska vara upptagna. Har vi en ledig stund blir vi rastlösa. Att bara vara, att känna och sitta stilla är inget vi lär oss som barn. Vi lär oss inte hur vi ska hantera den stress, de förväntningar och kraven som sätts på oss varje dag. Även när de inte märks.
 
Jag har inte märkt av det alls här. Jag har inte känt mig stressad. Inte förrän nu för jag fått tillbaka mitt lugn inser jag hur påverkad jag varit av detta. Jag har varit för upptagen, hela tiden för att känna av det som legat där under ytan. Lämna alla hemma, nytt land, annat språk, annan kultur, nya människor. Allt har varit nytt. Klart att det blir en stress i oss.
Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med detta inlägg men jag känner att jag behöver uppmana alla att bara ta en paus i det som gör. Sätt dig ner och känn. Ta in allt och känn tacksamhet. Jag är så otroligt tacksam för allt i mitt liv just nu och jag hoppas familj och vänner känner all den kärlek jag har för er. Utan er hade jag inte varit den jag är och jag hade inte varit här, så tack och jag älskar er.